Uważaj na oszustów, którzy grożą odpublicznieniem twojej strony na Facebooku!

stworzone przez Olivia Morelli - -

Użytkownicy Facebooka powinni wystrzegać się oszustów, którzy wykorzystują łotrowskie sztuczki, aby włamać się na konta społecznościowe. Niedawno nasz zespół zauważył przekręt „Your page will be unpublished” na Facebooku, który ujawnia nowy sposób, na który oszuści próbują przekonać ludzi do ujawniania swoich danych do logowania na Facebooka. Oszuści tworzą fałszywe strony i dokładają wszelkich starań, aby sprawić, by wyglądały jakby należały do personelu Facebooka. Zakłądają profesjonalnie wyglądające opisy stron, używają logo Facebooka jako zdjęcie profilowe, a potem korzystają z takich złośliwych stron do rozprowadzania wiadomości, które należą do legalnych firm i niewinnych ludzi. Strony jakTeam Advert, Ads-Info., Ads Department Social i inne wstawiają komentarze, które głoszą wiadomości mówiące, że wskazana strona Facebook będzie odpublikowana z powodu doniesień o fałszywości nazwiska, oszustwa na koncie, wykorzystywaniu obrazów cudzych ludzi lub obscenicznych zdjęć i pisanie nieodpowiednich treści. Oszukańcze wiadomości dodają również, że strona na Facebooku zostanie trwale wyłączona, jeśli jego właściciel nie sprawdzi jej w danym czasie lub jeśli „Facebook” wykryje jakąś podejrzaną aktywność na koncie.

Your page will be unpublished scam
“Your page will be unpublished,” “Your page will soon disabled,” i podobne oszukańcze komunikaty sugerują odwiedzenie strony „potwierdzającej”, która jest w rzeczywistości stroną phishingową. Miejsca te wyglądają identycznie do strony logowania Facebooka i wymagają one podania adresu e-mail ofiary lub numeru telefonu i hasła. Jednak ofiary powinny najpierw sprawdzić adres URL witryny przed wprowadzeniem takich poufnych danych do prezentowanych formularzy. Według naszych badań, oszuści stosują te domeny do oszukania użytkowników Facebooka w celu ujawnienia danych logowania: page-support-uk.clan.su/security-confirm.html, support-recoverpage-info.esy.es/reconfirm.htm, wk- setting-page.hol.es i inne. Jeżeli użytkownik wprowadzi prywatne informacje do tych fałszywych formularzy zgłoszeniowych, natychmiast powiadamiani są oszuści, którzy szybko hakują konto ofiary. Oznacza to, że uzyskują pełną kontrolę nad twoim profilem, prywatnymi informacjami, wiadomościami, zdjęciami i wszystkim, co kiedykolwiek udostępniłeś za pośrednictwem konta. Co więcej, hakerzy mogą wysyłać wiadomości w Twoim imieniu do znajomych, aby wycyganić od nich pieniądze. Musimy ostrzec, że oszuści mogą włamać się na strony Facebook, których jesteś właścicielem, zmienić ich nazwy i użyć ich do rozprzestrzeniania oszukańczych wiadomości na większą skalę.

Jeśli spotkałeś próbę takiego oszustwa lub jeśli stałeś się już jego ofiarą, zgłoś phishing rzeczywistym władzom Facebooka tak szybko, jak to tylko możliwe. Ponadto, jeśli Twoje konto zostało zhakowane, Zgłoś naruszenie konta poprzez tę stronę. Z ponad 1,79 miliarda aktywnych użytkowników miesięcznie, ta platforma mediów społecznościowych jest głównym miejscem, gdzie cyberprzestępcy czychają na zdobycz. Aby dowiedzieć się więcej na temat wirusów na Facebooku, zobacz ten artykuł.

O autorze

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Analityk oprogramowania malware...

Źródło: https://www.2-spyware.com/beware-of-impostors-who-threaten-to-unpublish-your-facebook-page

Przeczytaj także w innych językach


Pliki
Software
Porównaj
Polub nas na Facebooku